Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Opslaggebouw in de steigers

By 4 november 2021No Comments

De bouw van het nieuwe opslaggebouw 167 voor geconditioneerd laagactief afval verloopt volgens schema. Het plan is om vanaf 2024 de vaten met laagactief afval, die mogelijk een risico lopen op gelvorming, in het gebouw op te slaan. Die gelvorming werd veroorzaakt door een alkali-silicareactie: een chemische reactie in het beton dat het afval inkapselt. De vaten werden destijds verwerkt in de kerncentrale van Doel. Zo’n 7400 afvalvaten lopen mogelijk een risico op gelvorming. In het nieuwe gebouw kunnen NIRAS en Belgoprocess de vaten veilig opslaan, inspecteren en opvolgen in de tijd. Vorig jaar werd reeds een omgevingsvergunning en een nucleaire vergunning bekomen voor de bouw en exploitatie van dit opslaggebouw. Het ontwerp van het gebouw werd aangepast.

Op 28 mei 2021 heeft Belgoprocess voor het aangepast gebouw een nieuwe omgevingsvergunningaanvraag ingediend bij de provincie Antwerpen. De aanvraag betreft de wijzigingen aan de bouw en exploitatie van het gelvatengebouw 167X volgens een hernieuwd ontwerp. Op 7 oktober 2021 heeft de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen opnieuw een omgevingsvergunning (OMGP-2021-0171) verleend.

De gevraagde wijziging heeft geen impact op de nucleaire exploitatievergunning van het opslaggebouw, verkregen van het FANC, op 8 oktober 2020. De voorwaarden in deze bestaande vergunning van gebouw 167X dienen niet aangepast te worden.