Verwerking van radioactief afval dmv plasma
BELGOPROCESS biedt een bewezen plasma technologie aan voor de verwerking van laag- en middelactief afval en problematisch chemisch afval. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een plasma verbrandingstechniek op hoge temperatuur met bedieningsfuncties die de blootstelling van het personeel en de kosten die gepaard gaan met het sorteren, karakteriseren en verwerken van dit afval elimineren, en met een eindproduct dat voldoet aan de strengste acceptatiecriteria voor definitieve berging.
Door middel van een plasmatoorts van ongeveer 5000 °C wordt het anorganische materiaal gesmolten tot een glasachtige slak die de radioactieve isotopen bevat. Het organische materiaal wordt vergast en vervolgens geoxideerd in een naverbrander en gezuiverd in een off-gas installatie. De glasachtige slak is vrij van organisch materiaal en vloeistof / slib en is door de fysisch-chemische en mechanische stabilisatie van het afval zeer geschikt voor langdurige opslag en afvoer.
Omdat het afval zonder voorbehandeling kan worden verwerkt– vaten worden ongeopend verwerkt – is er geen nood meer aan dure sorterings- en voorbehandelingsinfrastructuur of andere behandelingsinstallatie voor niet-brandbaar afval. Daarenboven worden directe blootstelling aan straling en besmettingsrisico’s voor het personeel tot een minimum teruggebracht.
Plasmatechnologie kan ook worden toegepast om eerder geconditioneerde afvalverpakkingen die niet langer voldoen aan de huidige acceptatiecriteria voor definitieve berging te herconditioneren. Daarom kan zelfs historisch geconditioneerd afval in een bitumineuze of betonnen matrix, dat niet voldoet aan de huidige acceptatiecriteria voor geconditioneerd afval, opnieuw worden verwerkt in een plasma installatie om zo tot een geconditioneerd product te komen dat wel aan deze criteria voldoet.
Belgoprocess heeft opstartdiensten geleverd voor de eerste plasma-installatie in ZWILAG (Zwitserland) die operationeel werd in 2004. In deze installatie worden twee campagnes per jaar georganiseerd om het opgeslagen afval te verwerken. Per campagne worden ongeveer 500 vaten of 100 ton afval verwerkt.
De joint venture IBERDROLA – BELGOPROCESS, met MONTAIR als belangrijkste onderaannemer, heeft een plasma installatie gebouwd voor de kerncentrale Kozloduy in Bulgarije. De installatie, die midden 2018 opgestart is, kan 250 ton per jaar verwerken, verdeeld over 40 operationele weken.
In 2018-2020 heeft Belgoprocess een haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor de verwerking van Belgisch radioactief afval in een plasma installatie. Deze studie werd uitgevoerd met de steun van het Energietransitiefonds van de FOD Economie. De resultaten van deze studie worden hier meer in detail besproken.
Vandaag is Belgoprocess een proces provider voor verschillende plasmastudies wereldwijd.