Skip to main content

Opslag van

geconditioneerd

Belgisch radioactief afval

Nadat het radioactief afval de gepaste verwerking heeft ondergaan, kan het opgeslagen worden, in afwachting van berging. Deze opslag betekent dat het bewaard wordt in een bunkergebouw, om de omgeving van de straling af te schermen.

Belgoprocess beschikt over bunkergebouwen voor de opslag van laag-, middel- en hoogactief afval, en alfahoudend afval. Momenteel liggen bij Belgoprocess de volgende hoeveelheden radioactief afval opgeslagen (afgerond):

  • 300 m³ hoogactief geconditioneerd afval
  • 4.000 m³ middelactief geconditioneerd afval
  • 20.000 m³ laagactief geconditioneerd afval

Meer duiding bij deze cijfers: de opslag van geconditioneerd laagactief afval omvat de gebouwen 150, 151 en 155. Middelactief afval ligt opgeslagen in gebouw 127. Het vermelde cijfer voor de opslag van hoogactief afval slaat op gebouw 129 en 136, inclusief zone D.

Het hoogactief afval is het kleinst in volume (1,25% van alle afval), maar vertegenwoordigt 98% van de radioactiviteit in al het afval dat er opgeslagen ligt. Het gaat voornamelijk om het verglaasd afval dat van Frankrijk terug naar België wordt getransporteerd, na de opwerking van bestraalde brandstofelementen van Belgische kerncentrales. Het grootste deel van de bestraalde brandstof van de kerncentrales ligt opgeslagen bij de kerncentrales zelf.