Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

72ste vergadering van de Technische Adviesgroep – 24 tot 28 oktober 2022

By 26 oktober 2022oktober 27th, 2022No Comments

BELGOPROCESS en het STUDIECENTRUM VOOR KERNENERGIE organiseren van 24 tot en met 28 oktober 2022 de 72ste vergadering van de Technische Adviesgroep (TAG) binnen het Cooperative Programme on Decommissioning (CPD/NEA/OESO). 

Het doel van de CPD is om informatie te vergaren over operationele ervaring met betrekking tot de ontmanteling van nucleaire installaties die nuttig is voor lopende en toekomstige projecten, en dit  door de uitwisseling van wetenschappelijke en technische kennis van verschillende lopende ontmantelingsprojecten.  Elk lid van de TAG geeft feedback over zijn of haar project en krijgt feedback van de andere leden. Het programma ging in 1985 van start met zeven landen en 10 projecten en is inmiddels uitgegroeid tot 17 landen plus de Joint Research Centre binnen de Europese Commissie (EC-JRC) en 75 deelnemende projecten. Het programma was oorspronkelijk bedoeld voor ontmantelingsprojecten uit lidstaten van de OESO, maar werd uitgebreid met projecten uit niet-lidstaten. Dit zorgt ervoor dat de beste internationale ervaring beschikbaar is voor alle nucleaire ontmantelingsprojecten en dat veilige, milieuvriendelijke en kostefficiënte methoden worden toegepast in alle ontmantelingsprojecten.

BELGOPROCESS wordt in de TAG vertegenwoordigd door Robert Walthéry, manager Decommissioning, en sinds 8 jaar voorzitter van de TAG.  De ontmantelingsprojecten van de “opwerkingsfabriek Eurochemic” en de “HLLW-tanks van gebouw 105X/122X bij BELGOPROCESS” zijn opgenomen in het ontmantelingsprogramma van de CPD.

Alhoewel een deel van de in het kader van de CPD uitgewisselde informatie vertrouwelijk is en enkel toegankelijk is voor deelnemers aan het programma, wordt de ervaring die van algemeen belang is en verworven werd onder de auspiciën van het programma, vrijgegeven voor breder gebruik. Dergelijke informatie kan met alle NEA-leden worden gedeeld via de presentatie van de CPD tijdens de jaarlijkse plenaire vergadering van het ‘Committee on Decommissioning of Nuclear Installations and Legacy Management’ (CDLM) of op specifiek verzoek van de commissie.