Skip to main content

Persbericht

ECN kiest Belgoprocess voor de verwerking van historisch radioactief afval uit Petten

Belgoprocess gaat voor  Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) het in Petten (Nederland; provincie Noord-Holland) opgeslagen historisch radioactief afval verwerken.
De opdracht werd gegund na een openbare aanbesteding. ECN koos voor Belgoprocess vanwege de beste garanties op het vlak van veiligheid, tegen een competitieve prijs.

De opdracht betreft de verwerking van Nederlands radioactief afval dat van oudsher in Petten werd opgeslagen, totdat de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Nederland begin jaren negentig naar Zeeland verhuisde. Sindsdien is er al een groot deel van het afval naar Zeeland getransporteerd, met uitzondering van circa 1700 vaatjes. ECN heeft al zijn nucleaire activiteiten ondergebracht bij de Nuclear Research and consultancy Group (NRG), een volle dochter van ECN. NRG is namens ECN aan Nederlandse zijde belast met uitvoering van dit project.

Verwerking en conditionering
Belgoprocess gaat laag- en middelactief afval verwerken en conditioneren. Dit zal gebeuren in de PAMELA-installatie op site 1 van Belgoprocess te Dessel (B). Deze installatie is ontworpen om laag-, middel- en hoogradioactieve afvalstoffen op een veilige en efficiënte manier te verwerken en te conditioneren. Zodra het afval is geconditioneerd, gaat het terug naar Nederland om opgeslagen te worden bij COVRA.

(einde persbericht)

Noot voor de redactie:

Meer over NRG
NRG is specialist in nucleaire services. De ruim 500 medewerkers hebben hoogwaardige kennis en zijn innovatief. De onderneming werkt wereldwijd op markten van nucleaire technologie en  afvalverwerking.NRG exploiteert de HFR en is in Europa marktleider in de productie van medische isotopen. In Nederland is NRG autoriteit op het gebied van stralingsbescherming. NRG heeft partners in wetenschap, industrie en gezondheidszorg.
Voor meer informatie zie: www.nrg.eu

Meer over Belgoprocess
Belgoprocess is een Belgisch bedrijf dat instaat voor de verwerking, de conditionering en de tussentijdse opslag van radioactieve afvalstoffen. Daarnaast focust Belgoprocess op de ontmanteling en de sanering van stilgelegde nucleaire installaties en de decontaminatie van materialen. Belgoprocess voert deze activiteiten uit op de site van de voormalige opwerkingsfabriek Eurochemic in Dessel (site 1) en in Mol (site 2).
Voor meer informatie zie: www.belgoprocess.be

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Cora Blankendaal, persvoorlichter NRG.
Tel. +31 (0)224 564653, info@nrg.eu en/of Bart Thieren, woordvoerder Belgoprocess N.V.,
Tel. +32 (0)14 33 40 30, bart.thieren@belgoprocess.be