Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Heb jij jodiumtabletten in huis?

By 22 januari 2024No Comments

Op 22 januari start het NCCN (Nationaal Crisis Centrum) een informatiecampagne over noodplanning en meer in het bijzonder over jodiumtabletten. In de media zal onderstaande boodschap verschijnen. De gemeenten rollen deze campagne en boodschap mee uit.

Heb jij (nog) een doosje jodiumtabletten thuis? Haal er eentje of ruil het om bij je apotheker

Wist je dat je gratis een doosje jodiumtabletten kan halen bij de apotheker? Of – als je er al hebt – gratis kan ruilen als de houdbaarheid verstreken is? De federale overheid lanceert een nieuwe campagne over jodiumtabletten. Ze beschermen je immers bij een nucleair ongeval. Jodiumtabletten zijn niet-radioactief en zorgen ervoor dat je schildklier geen radioactief jodium opneemt. Opgelet: het is belangrijk om de tabletten in te nemen op het juiste moment, dus enkel als de overheid je dit laat weten. Neem nooit tabletten in op eigen initiatief.

Iedereen kan gratis een doosje jodiumtabletten halen bij de apotheker. Je hebt hiervoor enkel je identiteitskaart (en die van je gezinsleden) nodig.

Jodiumtabletten omruilen
Jodiumtabletten blijven minstens 10 jaar houdbaar. Heb jij een doosje dat geproduceerd werd in 2011, of vroeger? Ruil het dan gratis om bij je apotheker. De oude verpakking kan je gewoon bij de apotheker achterlaten.

Federale campagne
De federale overheid vindt het belangrijk om burgers preventief te informeren over beschermingsmaatregelen bij eventuele nucleaire ongevallen. Ze lanceert daarom de nieuwe campagne ‘Heb jij al een doosje jodiumtabletten in huis? Vraag ernaar bij je apotheker.’

Nucleaire sites
De federale campagne over jodiumtabletten richt zich onder meer naar mensen die dicht in de buurt van een nucleaire site wonen. Voor inwoners in de Kempen is dat het SCK·CEN op de grens tussen Mol en Dessel. (Belgoprocess in Dessel/Mol heeft geen producten op de sites die aanleiding kunnen geven tot radioactief jodium).

Ongeval
De kans op een nucleair ongeval is evenwel bijzonder klein. Er zijn uiteraard altijd risico’s, maar die worden opgevangen door uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Met strenge veiligheidsontwerpen, uitgebreide monitoring, betrouwbare back-up systemen en hoogwaardige beveiliging zorgt Belgoprocess voor de veilige sanering van buitendienstgestelde installaties en de verwerking en opslag van radioactieve afvalstoffen in de Kempen. Op deze wijze wordt een maatschappelijke taak door Belgoprocess veilig vervuld.

Meer info:
https://nucleairrisico.be/nl