Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Bouwwerf opslaggebouw opgestart

By 5 maart 2021No Comments

Op site 1 van Belgoprocess (Dessel) werden de werken aangevat voor de bouw van een nieuw opslaggebouw voor radioactief afval. Het gebouw zal plaats bieden aan de vaten met laagactief afval die mogelijk een risico lopen op gelvorming. De planning voorziet dat dit nieuwe opslaggebouw in 2024 de eerste afvalvaten kan ontvangen.

Context

In 2013 werd door Belgoprocess tijdens een routinecontrole in een opslaggebouw een gelvormige uitloop vastgesteld op een aantal vaten met laagactief afval. Meteen daarna startte NIRAS een intensief onderzoeksprogramma op. Daaruit bleek dat de gelvorming veroorzaakt werd door een chemische reactie in het beton dat het afval inkapselt: een zogenaamde alkali-silica-reactie. Het ging dus niet om een radiologische reactie.

Apart gebouw

NIRAS en Belgoprocess beslisten om alle vaten die een risico lopen op gelvorming onder te brengen in een apart opslaggebouw. Dat gebouw zal toelaten om de afvalvaten veilig op te slaan, te inspecteren en op te volgen in de tijd. Ondertussen wordt er verder onderzocht hoe de vaten op lange termijn beheerd kunnen worden.

Eind vorig jaar ontving Belgoprocess de nucleaire vergunning van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). De omgevingsvergunning was eerder al toegekend. Daardoor kon de bouw van het nieuwe opslaggebouw onlangs van start gaan. Over ongeveer drie jaar kunnen de eerste afvalvaten er terecht.