Skip to main content

Persbericht

Testtransport vanuit Schotland naar België ter voorbereiding terugkeer gecementeerd afval

Gisterenavond is een testtransport aangekomen op de site van NIRAS in Dessel. Het gaat om een transport ter voorbereiding van de terugkeer van middelactief afval dat afkomstig is van de opwerking van 240 brandstofstaven van de BR2- onderzoeksreactor van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN). Volgens de huidige planning zal dit gecementeerde afval in de periode 2011 tot 2014 vanuit Dounreay in Schotland naar België terugkeren.

Dit testtransport is bedoeld om alle logistieke elementen en veiligheidsaspecten met betrekking tot dit type transport in reële omstandigheden te testen.

In totaal zullen 123 vaten (of 61,5 m3 ) in 21 transporten terugkomen, met gemiddeld vijf tot zeven transporten per jaar. De vaten met radioactief afval zullen worden opgeslagen in een specifiek opslaggebouw op de site van Dessel, in afwachting van hun verdere beheer op lange termijn.

De betrokken partijen stellen alles in het werk om de terugkeeroperaties in optimale veiligheidsomstandigheden uit te voeren.

Op Belgisch grondgebied volgt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) van nabij het veilige verloop van dergelijke transporten.