Home sterretje Contact sterretje Producenten sterretje Leveranciers sterretje Pers sterretje Vacatures sterretje Publicaties sterretje NIRAS sterretje Isotopolis sterretje Links sterretje Sitemap

Belgoprocess

Gravenstraat 73 / B-2480 Dessel / Belgium
Tel.: +32 14 33 41 11
Fax.: +32 14 33 40 99
E-Mail: info@belgoprocess.be
Home

Ontmanteling van uit gebruik genomen nucleaire installaties

Als nucleaire installaties niet langer gebruikt worden, moeten ze op een doeltreffende en veilige manier gezuiverd en afgebroken worden. Belgoprocess stelt zich hierbij tot doel het overgrote deel van de ontsmette gebouwen en installaties als niet-radioactieve grondstof te recycleren tot secundaire grondstoffen en de geringe hoeveelheden radioactieve afvalstoffen om te vormen tot een zo klein mogelijk volume radioactief afval.

Alle radioactieve materialen worden verwijderd via snij- en afschraaptechnieken. Dit kan gaan tot het volledig afschrapen van betonnen muren. De gebouwen worden vervolgens met nauwkeurige metingen gecontroleerd alvorens ze worden vrijgegeven als niet-nucleair. Dan kunnen ze gewoon afgebroken worden. Stalen van het afbraakmateriaal worden nogmaals gecontroleerd op radioactiviteit alvorens ze vrijgegeven worden voor hergebruik in de conventionele industrie of als conventioneel afval.

Tijdens ontmantelingswerk streeft Belgoprocess naar een maximale decontaminatie van materialen en installaties. Belgoprocess heeft daarom sterk geïnvesteerd in onderzoek naar nieuwe technieken. Zo ontwikkelde Belgoprocess innovatieve abrasieve straalinstallaties die door inslag van scherp metaalgrit betonlagen en metalen op een droge manier ontdeden van hun radioactieve besmetting. Nog belangrijke ontwikkelingen werden gerealiseerd op het vlak van shavingtechnieken. Deze installaties en gereedschap hebben ertoe bijgedragen dat Belgoprocess indrukwekkende resultaten kan voorleggen op het gebied van de herwinning van besmette materialen. Zo wordt 91% van het verwijderde materiaal vrijgegeven voor hergebruik in de conventionele industrie.

Praktische ervaring

Door het ontmantelen van de experimentele opwerkingsfabriek Eurochemic, heeft Belgoprocess een unieke kennis en industriële ervaring opgedaan inzake industriële ontmanteling en decontaminatie van nucleaire installaties. Eurochemic was de eerste civiele installatie in Europa die gebruikte splijtstof recycleerde in Europa en is nu de eerste opwerkingsfabriek in de wereld die ontmanteld werd. Daarnaast ontmantelt Belgoprocess ook de eigen oude installaties voor de verwerking en opslag van radioactieve afvalstoffen.

Naast het ontmantelen van installaties op de site, is Belgoprocess ook een belangrijke speler in de ontmanteling van verschillende installaties buiten de site, zoals Belgonucleaire, de vroegere MOX fabriek in Dessel en Thetis, de onderzoeksreactor van de Universiteit Gent.

Veiligheid,
een prioriteit

Centraal staan de persoonlijke veiligheid van de medewerkers en de bescherming van milieu en samenleving. Lees meer

Open communicatie...

met de maatschappij is onmisbaar. Lees hier wat wij doen op dit gebied.  

Downloads

 

Eurochemic

Een project van Belgoprocess. Neem een kijkje op de website van Eurochemic...