Home sterretje Contact sterretje Producenten sterretje Leveranciers sterretje Pers sterretje Vacatures sterretje Publicaties sterretje NIRAS sterretje Isotopolis sterretje Links sterretje Sitemap

Belgoprocess

Gravenstraat 73 / B-2480 Dessel / Belgium
Tel.: +32 14 33 41 11
Fax.: +32 14 33 40 99
E-Mail: info@belgoprocess.be
Home

Transporten van verglaasd middelradioactief afval vanuit Frankrijk naar België verwacht


Persbericht

15 MEI 2017  In de loop van 2017 keren twee transporten van verglaasd middelradioactief afval terug vanuit Frankrijk naar België. Dit afval is afkomstig van de opwerking van verbruikte Belgische kernbrandstof in Frankrijk. De terugkeer van verglaasd middelradioactief afval past in het kader van opwerkingscontracten tussen SYNATOM en AREVA (La Hague, Frankrijk), die afgesloten werden volgens de opeenvolgende richtlijnen van de Belgische overheid.

Momenteel zijn de voorbereidingen voor de terugkeer van het verglaasde middelradioactieve afval volop aan de gang. In totaal zullen twee transporten nodig zijn om dat afval terug te brengen. Het eerste transport bestaat uit een verpakking van 16 containers verglaasd middelradioactief afval, het tweede uit een verpakking van 19 containers. Er keren dus 35 containers in totaal terug naar België. Vooraf vindt een leeg transport plaats, zodat de betrokken partijen optimaal voorbereid zijn om het afval van Frankrijk naar de site van Belgoprocess over te brengen.

Alle maatregelen worden genomen, opdat de transportverpakkingen het station van Mol in alle veiligheid bereiken. In een speciale overslagzone worden de transportverpakkingen overgeladen van de wagon op een vrachtwagen. Vervolgens worden de verpakkingen langs de weg vervoerd naar het speciaal daarvoor ontworpen opslaggebouw op de site van Belgoprocess in Dessel, waar de containers uit de transportverpakking worden uitgeladen.

De betrokken partijen stellen alles in het werk om de terugkeeroperaties in alle veiligheid te laten verlopen, zoals dat al het geval was voor de transporten van verglaasd hoogradioactief en gecompacteerd middelradioactief afval die eerder werden uitgevoerd vanuit Frankrijk naar de site van Belgoprocess in Dessel.

Op Belgisch grondgebied volgt het Federaal Agentschap het verloop van de transporten van dichtbij op.

Veiligheid,
een prioriteit

Centraal staan de persoonlijke veiligheid van de medewerkers en de bescherming van milieu en samenleving. Lees meer

Open communicatie...

met de maatschappij is onmisbaar. Lees hier wat wij doen op dit gebied.  

Downloads

 

Eurochemic

Een project van Belgoprocess. Neem een kijkje op de website van Eurochemic...